sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Patonkia ruokapöytään

Tuli törmättyä pastanjauhantaa-blogissa ensimmäistä kertaan "no-knead" leivänvalmistustekniikkaan, jossa taikinaa ei vaivata vaan ainekset vain sekoitetaan keskenään ja annetaan leivän kohota pitkään. Kokeilin tehdä pari erilaista leipää eri kohotusajoilla. Ensimmäistä leipää kohotin reilu 12 tuntia (illalla kohoamaan, aamulla uuniin) ja toista noin 3 tuntia. Eroja ei mielestäni paljoa ollut ja ainoa minkä huomasin oli, että pitkään kohonnut leipä oli ehkä vähän "huokoisempaa". Se mistä erityisesti pidän tässä tekniikassa on se, että leivän tekoon käytettävä aika on noin 10 minuuttia! Itse asiassa en tiennyt tuosta veden höyrystämisestäkään uunissa, mikä toi leipiin oikein mukavan kuoren.

Ajattelin sitten tehdä pariksi päiväksi leivät ja kokeilla myös patongin tekemistä. Jauhoinahan voi käyttää monia erilaisia vaihtoehtoja: ydinvehnäjauhoa, hiivaleipäjauhoja, sämpyläjauhoja jne. Ja joukkoon voi sekoitella oman maun mukaan erilaisia siemensekoituksia tai vaikkapa kaurahiutaleita. Tästä taikinamäärästä saa 2 uunipellin mittaista patonkia.

Patonki

10 dl vehnäjauhoja
5 dl vettä
1 rkl suolaa
1 pss kuivahiivaa

  1. Liota hiiva ja suola veteen.
  2. Lisää jauhot.
  3. Sekoita taikinaa sen verran, ettei siihen jää jauhopaakkuja ja taikina on tasaisesti sekoitettu. Taikina jää melko kosteaksi ja hyvin tarttuvaksi ja niin sen kuuluu olla.
  4. Anna taikinan kohota 3-12h.
  5. Jauhota taikinan pinta ja omat kädet hyvin. Revi taikina kulhosta ja jaa kahtia. Muotoile taikinasta pallo ja ala venyttää sitä patongin muotoon joko ihan käsissä tai sitten jauhoitetulla alustalla pyörittäen.
  6. Anna kohota 45-60 min ja lämmitä uuni, jonka sisällä on uunipelti (tai leivinkivi jos sellaisen omistaa) ja pohjalla jokin uuninkestävä vuoka, 225 asteeseen.
  7. Jauhota patonkien pinta ja tee viistosti syviä viiltoja pintaan. Näin leipä näyttää ensinnäkin kivalta ja se myös estää leivän "räjähtämisen" uunissa.
  8. Laita leipä kuumalle pelille ja uuniin (itse pidän välissä leivinpaperia) sekä laita kuumaan vuokaan pari desiä kuumaa vettä (ei missään nimessä kylmää ettei vuoka halkea). Paista noin 30min.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 kommenttia:

  1. VAIMOOOOO ala leipoo!!
    Kuulostaa jä näyttää herkulta!!!

    VastaaPoista
  2. Ei siihen mitään vaimoja tarvita, on oikeasti niin helppo tehdä noita no-knead leipiä, että tällainen tumpelo leipuri kuin minäkin saa niin jotain aikaan. :)

    VastaaPoista
  3. Patongit pystyyn taikina nousee
    beibi nyt leivotaan
    Olen kaupungin tavoitelluin ukkomies
    heitän hiivat tosta vaan

    Munaa tarttee patonkien päälle
    laittaa kun ne paistetaan
    Mahtava tuoksu uunista nousee
    se ilmassa haistetaan... :)

    VastaaPoista