sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Pienen kaura-banaaniletut










Olen etsinyt jo aika pitkään hyvää reseptiä sokerittomille, maidottomille ja vehnättömille lettusille. Haku ei kuitenkaan ole tuottanut juuri sitä mitä etsin, joten päätin kehitellä meidän perheelle täydelliset letut itse. Ja nämä olivat niin tosi tosi hyviä! Ihana viikonloppuaamupala koko perheelle vauvasta vaariin. Onnistuin! :D (Kylläpä tekee iloiseksi tällainen, hihi!)

Letut sopivat oikeastaan jo kuuden kuukauden iästä lähtien. Söimme näitä Pienen täyttäessä kymmenen kuukautta ja samalla hän sai ensimmäiset maistiaisensa turkkilaista jogurttia. Pienen annoksessa oli lettuja, jogurttia ja pakastettuja isovanhempien mökiltä keräämiä mustikoita. Herkkua näytti olevan! Äitillä oli näiden lisäksi chia-siemeniä ja hunajaa. Voi että. Jaoimme myös ihanan pehmeän mangon :) 


HERKULLISET KAURA-BANAANILETUT


6-7 pientä lettua

1 banaani
2 kananmunaa
1 dl kauramaitoa
1,5 dl kaurahiutaleita
kardemummaa
Ceylonin kanelia

paistamiseen esimerkiksi kookosöljyä

1. Surauta kaikki ainekset sauvasekoittimella kuohkeaksi ja tasaiseksi taikinaksi.

2. Paista lettuset miedolla lämmöllä (nämä paistoin 9-asteikkoisen levyn nelos-vahvuudella) kookosöljyssä ja tarjoile esimerkiksi turkkilaisen jogurtin ja marjojen tai hedelmien kanssa.

Miltä vaikuttaa - menevätkö nämä letut kokeiluun?

(Hyvää oli!)

torstai 25. helmikuuta 2016

Sormiruokailijamme suosikit (8-9kk)



Kolmas sormiruokailukuukausi oli taas erilainen kuin edeltäjänsä. Pieni sai hampaita juuri kahdeksannen kuukautensa kynnyksellä, mikä aluksi aiheutti syömättömyyttä. Tai oikeastaan pureskelemattomuutta: Pieni otti ruokaa suuhunsa, mutta suurimmaksi osaksi antoi sen vain pudota suustaan. Oletan, että tämä liittyi hampaiden tuloon, koska kun neljä ekaa hammasta oli puskeneet läpi, alkoi ruoka maistua aivan uudella innolla!

Aloimme tarjoamaan Pienelle enenevissä määrin ihan oikeaa, valmistettua ruokaa. Olimme tehneet mm. lihamakaronilaatikkoa ja lohi-riisivuokasia jo edellisenä kuukautena, mutta nyt lähes joka päivä oli tarjolla ainakin yhdellä aterialla jonkinlainen ruoka-annos. Totesin, että se on hyvä tapa saada tarjolle monipuolista ja maistuvaa ruokaa. Etenkin kuuden kuukauden iässä Pieni oli ollut epäluuloinen oikeastaan kaikkea muuta kuin selkeästi maistelupaloiksi tehtyjä ruoka-aineksia kohtaan, mutta epäluulo alkoi vähenemään tultaessa kohti kahdeksan kuukauden ikää.

Pieni selvästi tykkää syödä ja maistelee uusia ruokia mielellään, eikä toistaiseksi ole kieltäytynyt mistään. Hän myös alkaa maiskuttelemaan suutaan ja ryömii keittiöön seuraamaan puuhastelua haistaessaan äidin tai isän olevan ruoanlaittopuuhissa. Aivan hellyttävää!

Aikaisemmasta poiketen myös aamupala alkoi uppoamaan (ja todella hyvin, etenkin munakkaat!) noin 8,5kk kohdalla. Hyvä homma, koska nykyään äippäkin vetelee aamupalaa onnellisesti, enkä voisi kuvitella enää aloittavani päivää ilman aamupalaa. Parasta on, että lapsen kanssa aamupalasta tulee tehtyä monipuolista: meillä on vaihtelevasti munakkaita kasviksilla tai ilman, puuroa tai puurorieskoja, marjoja ja hedelmiä. Nam! En oikeastaan malta odottaa, että Pieni saavuttaa 10kk iän ja saamme alkaa maistelemaan hapanmaitotuotteita, sillä minun kirjoissani mikään ei voita turkkilaiseen jogurttiin sekoitettuja marja- ja hedelmäsmoothieita.

Pieni syö tässä vaiheessa aika säännöllisesti 3-4 ateriaa päivässä: aamupalan, lounaan, välipalan ja illallisen. Tämän tahdin pidämme aika varmasti vuoden ikään asti, sillä imetyksen ohella enempää ei ainakaan tällä hetkellä tunnu tarvittavan. Mutta noh, katsotaan!

Vihdoinkin harjoittelemme myös eväsruokien kanssa, mikä on minulle jotenkin todella eääblääh! Mutta siitä ehkä oma postaus myöhemmin.

Suosikkiruuat vaihtuivat muuten radikaalisti aikaisempiin kuukausiin verrattuna, kuten alta voi huomata! (Voitte verrata: suosikit 6-7kk ja suosikit 7-8kk.)

PIENEN SORMIRUOKAILIJAMME SUOSIKIT (8-9kk)

1. tomaatti (missä tahansa muodossa, minkä kanssa tahansa)
2. viinirypäleet (puolitettuina)
3. pannulla ja uunissa tehty munakas (vihanneksilla tai ilman, mausteilla tai ilman)
4. jauheliha-kvinoa-kasvisvuoka
6. uunissa kypsennetty päärynä
7. porkkanaraaste (maustettu tuoreesta appelsiinista puristetulla mehulla)
8. yrttimaustetut uunivihannekset, erityisesti bataatti
9. höyrytetty tai keitetty parsakaali
10. sitrushedelmät (kaikki menee ja on ihanaa: sitruuna, appelsiini, klementiini, lime, greipit...)


maanantai 22. helmikuuta 2016

Ihan hyvät rosmariinilihapullat



Tässäpä ihan hyvältä maistuvien lihapullien resepti. Reseptin pohjana on käytetty mielestäni maailman parhaiden peruslihapullien reseptiä Valion sivuilta. Ohjetta voi muokata helposti käyttämällä erilaisia yrttejä, eri lihoja (omalla to do -listallani on esimerkiksi tästä muokatut lihapullat karitsan jauhelihasta, mustilla oliiveilla ja fetalla maustettuina), kasviksia ja mausteita.

Rosmariini sopii erityisesti naudanlihan, kanan ja karitsan maustamiseen. Valkosipulin kanssa se on myös edukseen. Näistä rosmariinilihapullista tuli mukavan kuohkeita sormiruokailijallemme. Äidillekin maistui, vaikka tein koko satsin suolattomana.

Lihapullat ovat mahtavaa arkiruokaa, sillä suhteellisen pienellä vaivalla saa suuren määrän helposti pakastettavaa ruokaa, jonka kanssa voi tarjota oikeastaan mitä kasviksia tahansa. Lihapullia ei kuitenkaan kannata vain heittää pakasteastiaan, sillä ne tarttuvat toisiinsa kiinni, jolloin niiden poimiminen yksittäisinä annoksina on aivan tuhottoman vaikeaa. Minulla on tapana leikata voipaperista sopivan kokoisia paloja, jotka sujautan pullien väliin. Tällä tavalla ei tarvita suurta määrää astioita, mutta jäiset pullat on helppo poimia rasiasta ja sulattaa ateriaksi.

Tässä siis ohje näille ihan hyville lihapullille!

ROSMARIINILIHAPULLAT


(n. 40 kpl)

700g naudan jauhelihaa
8-10 miniluumutomaattia
2 kananmunaa
1 iso sipuli
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
1,5 dl turkkilaista jogurttia
1 dl korppujauhoja
1 tl paprikajauhetta
2-3 tl kuivattua rosmariinia
1 tl timjamia
mustapippuria
ripaus valkopippuria

1. Sekoita turkkilainen jogurtti ja korppujauhot keskenään. Anna seoksen turvota noin 10 minuuttia.

2. Pilko sipuli ja paista se öljyssä pehmeäksi. Pilko tomaatit pieneksi.

3. Lisää kaikki ainekset kulhoon jauhelihan kanssa ja sekoita tasaiseksi massaksi.

4. Pyörittele lihapullat vedessä kostutetuin käsin uunipellille ja paista 250 asteisen uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia tai kunnes kypsiä.

Hyvää oli! :)


maanantai 1. helmikuuta 2016

Sormiruokailijan kasvis-kuskusvuuat




On ihanaa onnistua tekemään ruokaa, jota Pieni oikein kauhoo suuhunsa! Tässä sellainen kokeilu :) Käytännössä vuokiin voi laittaa oikeastaan mitä kasviksia tahansa, luulisin myös, että lohi sopisi sekaan mainiosti. Olen itse kalalle allerginen, minkä vuoksi sitä ei tule tarjottua Pienelle läheskään niin usein kuin olisi hyvä. Kalaruokia suositellaan syötävän kuitenkin aika usein, kaksi kertaa viikossa. Yritän tässäkin petrata, mutta nyt jaan tämän reseptin ensin.

Koska suolaa ei näin pienille suositella, yritin panostaa makuihin sopiviin yrtteihin. Henkilökohtaisesti uskon, että etenkin rintaruokitulle lapselle, joka jo äidinmaidon kautta on saanut tutustua erilaisiin makuihin, kannattaa tarjota oikeasti maistuvaa ruokaa. Siksi suosittelen, että kannattaa yrittää tehdä vauvalle sellaista ruokaa, joka maistuisi itsellekin!

Tekstuurista tuli juuri sormiruokailuun sopivaa ja sitä oli selvästi helppo lapata suuhun. Maistui!

KASVIS-KUSKUSVUUAT


(6 muffinssivuokaa)

1 valkosipulin kynsi
1 pieni salottisipuli
1 palsternakka
2 porkkanaa
5 miniluumutomaattia
puolikas paprika
parsakaalin varsi
oliiviöljyä
kuivattua persiljaa
kuivattua basilikaa
kuivattua timjamia
mustapippuria
1 dl kuskusia

4 kananmunaa
2 dl vettä/kauramaitoa tmv.

1. Raasta porkkanat ja palsternakka. Kuori parsakaalin varsi ja kuutioi se sekä muut kasvikset. 

2. Valmista kuskus pakkauksen ohjeen mukaan. Kuullota kasviksia öljyssä pannulla sen verran, että maut vahvistuvat. Lisää joukkoon yrtit ja mustapippuri.

3. Sekoita kasvikset ja kuskus keskenään ja nostele lusikalla vuokiin. Sekoita haarukalla munat ja vesi ja kaada seos vuokiin.

4. Paista 200 asteisen uunin keskitasossa n. 30-40 minuuttia.