tiistai 15. joulukuuta 2015

Sormiruokailijan broileripyörykät





Sormiruokailijamme on 7,5kk vanha. Olemme sormiruokailleet nyt puolitoista kuukautta ja tähänastisen kokemuksen pohjalta näyttäisi siltä, että BLW-metodissa voi kuin voikin olla jotain perää (sinänsä kiva, kun ollaan sentään tälle tielle lähdetty).

Viime viikolla tapahtui huimaa edistystä kun Pieni oppi pinsettiotteen ja masuun alkoi selvästi päätymään enemmän ruokaa. Baby led weaning -metodissa, tai lapsentahtisessa sormiruokailussa, on siis ideana jatkaa vauvantahtista ruokailua myös kiinteiden aloituksen myötä. Näin syöminen kulkee mahdollisimman luonnollisesti lapsen kehityksen mukana. Ajattelin kirjoittaa aiheesta lähiaikoina enemmänkin, kunhan saamme vielä vähän kokemusta lisää. Mutta huomiona siis sen verran, että näyttää oikeasti siltä, että pinsettiotteen oppiminen on yhteydessä vauvan kykyyn käsitellä ruokaa suussaan ja ruuan nielemiseen. Jännittävää!

Pieni on alkuviikoista asti pitänyt kanasta ja lihapullista, joten päätin kokeilla kanapullia. Nämä sopivat aineksiensa puolesta jo 6kk ikäiselle, mutta rakenne on helpompi vähän kokeneemmalle ruokailijalle, minkä vuoksi suosittelisin valmistamaan näitä 7kk iästä lähtien. Noin 10kk ikäiselle kaurahiutaleet voi halutessaan korvata 0,5 dl korppujauhoilla ja veden 1 dl kermaviilillä tai maustamattomalla jogurtilla.



PIENEN SORMIRUOKAILIJAN BROILERIPYÖRYKÄT


(n. 15 kpl, sopii sormiruokailijalle 7kk iästä lähtien)

400g broilerin jauhelihaa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl (lämmitettyä) vettä
1 pieni sipuli
valkosipulia 
1 porkkana
1 kananmuna
1 rkl oliiviöljyä
1 tl paprikajauhetta
1 tl rosmariinia
0,5 tl timjamia
mustapippuria

1. Laita puurohiutaleet turpoamaan noin 15 minuutiksi: lisää niiden joukkoon 1 dl (lämmitettyä) vettä (myös esimerkiksi kauramaito käy). Hiutaleet turpoavat parhaiten kuumennetussa vedessä.

2. Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne öljyn kanssa paistinpannulla. Raasta porkkana sipulin pehmetessä.

3. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi.

4. Muotoile taikinasta lihapullia tai pötkylöitä vedessä kostutetuin käsin. Veden avulla taikinaa on helpompi käsitellä, kun se ei takerru ja tahmaa.

5. Paista pallerot uunin keskitasossa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia tai kunnes kypsiä.

Minä söin Pienen kanssa tätä samaa, mutta halutessasi voit erotella taikinan kahteen osaan kohdan kolme jälkeen. Aikuiseen makuun toiseen osaan voi lisätä suolaa. Merkkaa suolattomat pallerot esimerkiksi vedessä liotetuilla hammastikuilla.

Ylimääräiset voi hyvin pakastaa - meillä jäikin aikamoinen satsi, kun Pienen kerta-annos on vielä 1 pallero. Tarjoile esimerkiksi höyrytettyjen vihannesten tai uunissa paahdettujen kasvisten kanssa.

Mitä muita lisukkeita broileripyöryköille sopisi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti