tiistai 25. tammikuuta 2011

Mikäs sen tuoreempaa kuin tuorepasta?

Usein yhdeksi viikonlopun aterioista muodostuu jokin pastaruoka tuorepastasta, omatekemästä sellaisesta. Muutamaa erilaista pastakonetta kokeilleena mielestäni paras vaihtoehto pastakoneeksi on Marcato Atlas joiden saatavuus mielestäni on hyvä. Periaatteessahan pastaa voi aivan yhtä hyvin tehdä ilman konettakin, mutta jos aikoo useammin omaa pastaa tehdä, helpottaa kone elämää huomattavasti. Loppujenlopuksi pastan tekeminen on suhteellisen yksinkertainen, vaivaton ja nopea juttu - etenkin jos pelkät pastalevyt tai tagliatellet/pappardellet riittävät.

Periaatteessa pastataikina ei ole muuta kuin jauhoa, kananmunaa tai vettä ja ehkä suolaa. Kuitenkin italiassa jokaisella on se oma "oikea" resepti minkä mukaan taikina tehdään, osa käyttää koko kananmunan, osa pelkät keltuaiset, osa ei käytä kumpaakaan vaan pelkkää vettä, osa laittaa suolaa toiset eivät ja laittavatpa jotkut oliviiöljyäkin taikinaan. Jauhojen tulee olla durum vehnäjauhoja ja itialialaisella tipo-00 jauhatuksella, eli hienoimmalla mahdollisella. Suomessa kuitenkin durumvehnäjauhojen saatavuus on rajallinen joten yleensä sillä mitä marketin hyllystä löytyy pärjää hyvin.

Oma reseptini on yksinkertaisuudessaan kokonainen kananmuna ja 1/4 tl suolaa per 100 g jauhoa. Yleensä siis tulee tehtyä annostelulla n. 400 g jauhoja, 4 kananmunaa ja 1 tl suolaa.

  1. Kasaa jauhokeko pöydälle (tai kuten minä kulhoon kun se sotkee hieman vähemmän) ja sekoita joukkoon suola.
  2. Tee jauhon keskelle kolo johon rikotaan kananmunat.
  3. Vaivaa taikinaa kunnes jauho ja kananmuna on sekoittunut keskenään ja taikina muistuttaa hieman muovailuvahamöykkyä.
  4. Ota pieni pala taikinaa ja rupea käyttämään sitä pastakoneen läpi isoimmalla mahdollisella paksuudella. Taita taikina kaksinkerroin ja käytä taikina uudestaan isoimman välin läpi, toista sama noin 10 kertaa kunnes levyn rakenne on tasainen.
  5. Kun levy on tasainen voit alkaa kaventaa levyn paksuutta ja yksi pykälä kerrallaan pistää taikinalevy koneen läpi (nyt siis ei tarvitse enää käyttää kuin kerta koneen läpi paksuutta kohti) kunnes olet saavuttanut haluamasi paksuuden.


Itse yleensä jätän paksuuden suurinpiirtein puoleenväliin koneen paksuusasteikosta. Mikäli taikinaa tulee tehtyä vahingossa liikaa, voi ylimääräisen taikinan pakastaa ja käyttää myöhemmin. Jos käytän pastan esimerkiksi lasagneen tai canneloneihin käytän pastan heti valmistuksen jälkeen, tagliatellejä ja pappardellejä tehdessä yleensä teen ne aamusta ja laitan ne kerämäisiin kekoihin leivinliinalle kuivamaan ja käytän ne ilalla vähän kuivaneina. Mikäli pasta näyttää kovin kostealta pyöräytän tagliatelleja hieman jauhoissa ennen liinalle laittoa etteivät ne tarttuisi toisiinsa, kuitenkin jos näin teen niin keitän ne yleensä isossa määrässä vettä (8L) jolloin ylimääräinen jauho "huuhtoutuu" pois keitinveteen.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti