Ajattelin sitten tehdä pariksi päiväksi leivät ja kokeilla myös patongin tekemistä. Jauhoinahan voi käyttää monia erilaisia vaihtoehtoja: ydinvehnäjauhoa, hiivaleipäjauhoja, sämpyläjauhoja jne. Ja joukkoon voi sekoitella oman maun mukaan erilaisia siemensekoituksia tai vaikkapa kaurahiutaleita. Tästä taikinamäärästä saa 2 uunipellin mittaista patonkia.
Patonki
10 dl vehnäjauhoja
5 dl vettä
1 rkl suolaa
1 pss kuivahiivaa
- Liota hiiva ja suola veteen.
- Lisää jauhot.
- Sekoita taikinaa sen verran, ettei siihen jää jauhopaakkuja ja taikina on tasaisesti sekoitettu. Taikina jää melko kosteaksi ja hyvin tarttuvaksi ja niin sen kuuluu olla.
- Anna taikinan kohota 3-12h.
- Jauhota taikinan pinta ja omat kädet hyvin. Revi taikina kulhosta ja jaa kahtia. Muotoile taikinasta pallo ja ala venyttää sitä patongin muotoon joko ihan käsissä tai sitten jauhoitetulla alustalla pyörittäen.
- Anna kohota 45-60 min ja lämmitä uuni, jonka sisällä on uunipelti (tai leivinkivi jos sellaisen omistaa) ja pohjalla jokin uuninkestävä vuoka, 225 asteeseen.
- Jauhota patonkien pinta ja tee viistosti syviä viiltoja pintaan. Näin leipä näyttää ensinnäkin kivalta ja se myös estää leivän "räjähtämisen" uunissa.
- Laita leipä kuumalle pelille ja uuniin (itse pidän välissä leivinpaperia) sekä laita kuumaan vuokaan pari desiä kuumaa vettä (ei missään nimessä kylmää ettei vuoka halkea). Paista noin 30min.
VAIMOOOOO ala leipoo!!
VastaaPoistaKuulostaa jä näyttää herkulta!!!
Ei siihen mitään vaimoja tarvita, on oikeasti niin helppo tehdä noita no-knead leipiä, että tällainen tumpelo leipuri kuin minäkin saa niin jotain aikaan. :)
VastaaPoistaPatongit pystyyn taikina nousee
VastaaPoistabeibi nyt leivotaan
Olen kaupungin tavoitelluin ukkomies
heitän hiivat tosta vaan
Munaa tarttee patonkien päälle
laittaa kun ne paistetaan
Mahtava tuoksu uunista nousee
se ilmassa haistetaan... :)