lauantai 12. joulukuuta 2015

Toscanalainen sitruunakakku




Homma menee ihan jälkkäriksi, mutta kun viikonloppu!

Tässä kakussa on ihanan pehmeä sitruunainen täyte, joka valmistuu yllättävän helposti.  Suosittelen kokeilemaan, mikäli kaipaat pirteää jälkkäriä tai ihan vaan jotain hyvää tämän pimeän talven valoksi. Herkkua!

Resepti löytyy mahtavasta jo vuonna 2006 julkaistusta Marja Lindforsin All'italiana - Ruokia Italiasta -kirjasta. Opuksessa on tosi hyviä perusreseptejä ja meillä palataankin kirjan pariin tasaisin väliajoin. Pidän erityisesti siitä, että reseptit on jaoteltu aineksittain. Teoksessa esitellään siis muutamia italialaisen keittiön perusraaka-aineita ja niihin liittyviä reseptejä. Tällä hetkellä kirjaa näyttää olevan saatavilla vain yhteisniteenä teoksen Cucina Povera kanssa, mutta ehkä antikvariaateissa onnistaa.

Käytössä olemme huomanneet, että jotkin reseptit saattavat vaikuttaa vaikeaselkoisilta, minkä vuoksi suosittelen kirjaa erityisesti sellaisille, joille italialainen keittiö on jo jonkin verran tuttu. Meillä teos toimii arkiruuanlaiton tukena, muistuttamassa perusruuista. Kotiruokaa varten siis erityisesti.

TOSCANALAINEN SITRUUNAKAKKU


(kahdeksalle)

Pohja:
200 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
100 g  sokeria
2 munaa
100 g voita

Täyte:
5 dl lämmitettyä maitoa
3 keltuaista
100 g sokeria
50 g vehnäjauhoja
1 luomusitruunan kuori

koristeeksi tomusokeria

1. Valmista ensin täyte: Laita kattilaan keltuainen, sokeri ja raastettu sitruunan kuori. Kuumenna seosta hiljalleen.

2. Lisää jauhot ja maito. Keitä 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Saattaa kestää tosiaan hetki, ennen kuin sakeneminen alkaa, mutta se tulee tapahtumaan, ja sitten kastike saostuukin nopeasti.

3. Siirrä kastike jäähtymään ja tee sillä aikaa pohjan taikina: Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja sokeri.

4. Lisää (huoneenlämpöinen) voi nokareina ja kananmunat yksitellen.

5. Yhdistä aineet sormin nyppimällä ja sekoita taikina tasaiseksi.

6. Kauli puolet taikinasta vuoan kokoiseksi ja painele voideltuun uunivuokaan. Lisää täyte ja kauli loput taikinasta kakulle kanneksi.*

7. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.

8. Anna kakun jäähtyä ennen kuin nostat sen pois vuoasta. Ripottele koristeeksi tomusokeria ja nauti hyvässä seurassa :)

* Me käytimme paistamisessa 25cm lasivuokaa, mutta hieman pienempi olisi toiminut paremmin. Tällöin kakusta olisi saanut hieman paksumman.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti