tiistai 8. joulukuuta 2015

Superhelpot teeleivät (ai mikä bloggaustauko?)



Muistatteko koulun köksän tunnit? Ja ne oppikirjat, joiden kannessa oli mansikka (vai mustikka)? No, minä muistan hämärästi ja harmittelen silloin tällöin, ettei kumpikaan meistä säästänyt näitä suomalaisen ruuanlaiton perusteoksia. Joskus teinivuosina olen kuitenkin ottanut talteen reseptin silloiseen suosikkiini: teeleipiin.

Tässä vaiheessa täytynee ohimennen kertoa pari juttua, sillä edellisestä postauksesta on aikaa X vuotta. Olemme sittemmin menneet naimisiin ja meillä on nyt 7 kuukauden ikäinen vauva. Ehkäpä Pieni on syy siihen, että ruokajuttuja on viime aikoina joutunut miettimään taas ihan eri tavalla, kun lounasta ei voikaan päivittäin käydä syömässä jossain keskustan lukuisista (ja ihanista!) kuppiloista. Tai noh, J voi, minä en - ainakaan ihan joka päivä :) Tämän lisäksi Pieni syö myös jo muutakin kuin ämmää. Lyhyesti: tarvetta helpolle ja herkulliselle, mutta silti terveelliselle ja vaihtelevalle ruualle todellakin ON. Blogissa olisi siis nyt mahdollisuus terästäytyä ja laittaa ylös meidän perheen hyväksi todettuja reseptejä - myös pienelle sormiruokailijalle suunnattuja!

Mutta, takaisin teeleipiin!

Oma heikko kohtani on aina ja edelleen aamupala. Yritän kovasti olla puuroihminen, mutta se onnistuu vain vaihtelevasti, minkä vuoksi joskus turvaudun aamu- tai välipalalla vanhoihin kunnon teeleipiin. Ja smoothieihin, mutta se on ihan oma maistuva maailmansa.

Näissä teeleivissä on se hyvä puoli, että jauhojen ja puurohiutaleiden suhteita vaihtelemalla ja erilaisia laatuja kokeilemalla vain taivas on rajana: kokeile rohkeasti kaikkea vehnäjauhoista sämpyläjauhoihin tai kaurahiutaleista neljän viljan hiutaleisiin. Äläkä unohda siemeniä, juustoja, yrttejä ja oliiveja.

Tokihan nämä kulkevat helposti mukaan kaupungille välipalaksi ja muokkaantuvat (jätä suola pois) ihan pienenkin suuhun sopiviksi. Pitemmittä puheitta, tässä teille hieman muokkaamani reseptilemppari:


HERKUTTELIJAN TEELEIVÄT



 (neljälle)

4 dl vehnäjauhoja
1 dl puurohiutaleita
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
n. 1 dl parmesaaniraastetta
2 dl vettä tai maitoa
2 rkl oliiviöljyä

mausteeksi yrttejä (timjamia ja rosmariinia), koristeeksi siemeniä (pinjansiemeniä ja seesaminsiemeniä)

Leipäsiin voi lisätä oman maun mukaan myös vaikka oliiveja, erilaisia juustoja, aurinkokuivattuja tomaatteja... go crazy!

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään (myös esim. juustoraaste tai oliivit).
3. Lisää vesi/maito ja öljy.
4. Sekoita taikinaksi ja tee pellille joko yksi suuri leipä tai neljä pienempää. (Huomioithan, että paistoaika saattaa vaihdella leivän koon mukaan, joten kannattaa tarkkailla valmistumista.)
5. Koristele haluamallasi tavalla.
6. Paista uunin keskitasossa n. 10-15 minuuttia tai kunnes leipien pinta on kauniin kultainen.

Itse nautin nämä mielellään suoraan uunista lämpiminä, joko pelkän sulatetun voin kanssa tai halkaistuna kuin sämpylät, vaihtelevin raikkain täyttein.

Miten sinä tuunaisit teeleipiä?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti